Designers

Knappe designers tekenen Damixa

Damixa staat in de wereld bekend om zijn goede, Deense ontwerpen, en het is de samenwerking met knappe designers die garant staat voor de waterkranen van de toekomst.

Damixa is bekend om zijn goede ontwerpen, en zo zal dat in de toekomst blijven ook. Daarom werkt het bedrijf nauw samen met trendsettende ontwerpers uit binnen- en buitenland, die mede waarborgen dat Damixa vooroploopt met mengkranen die passen in de toekomstige woningen. “We moeten er steeds voor zorgen dat we tegelijk aan de verwachtingen van de consumenten beantwoorden én deze overstijgen,” zegt Ole Sander, President & CEO.

Het ontwerpen van een kraan is een uitdagende taak. Het is zowel een interieurobject dat de stijl van het huis weerspiegelt als een onontbeerlijke benodigdheid in het dagelijks leven. Daarom is de ontwerpfilosofie van Damixa, dat design en functionaliteit hand in hand moeten gaan. Een filosofie die wordt weerspiegeld in "When design makes sense". Wij gebruiken veel middelen om de gedragingen in en verwachtingen van keukens en badkamers te achterhalen en te begrijpen. Een Damixa-kraan moet namelijk niet alleen wat gebruik betreft lang meegaan. Ook het design moet jarenlang meegaan.  

Door de jaren heen hebben onze kranen grote erkenning gekregen en verschillende internationale designprijzen gewonnen. We willen het Deens design graag verder uitbreiden nu het op zijn best is. Damixa nodigt voortdurend jonge Deense ontwerpers en architecten uit om hun visie op moderne kranen te tonen. Voor hen betekent het een potentiële etalage naar 300 miljoen consumenten toe en ons geeft het verrassende en interessante inzichten op uitstraling en functionaliteit van kranen.  

 

Anders Hermansen


Designer Anders Hermansen is afgestudeerd als meubelontwerper aan de Danish Design School in 1982. Hij heeft gewerkt voor vooraanstaande Deense bedrijven als Paustian A/S en Louis Poulsen. Sinds de eind jaren tachtig heeft hij telkens producten ontwikkeld in samenwerking met Bang & Olufsen – zeer recent zijn dat de Beosound 5 en de BeoPlay V1.

Met de nieuwe A-Pex van Damixa wordt de voorname ontwerptraditie voortgezet van Deens internationaal design. Onderscheidend – maar met een gevoel om gedenkwaardige designs te creëren met een solide gevoel voor esthetiek en een consumentengedefinieerd uitgangspunt.

”Het is een spannende uitdaging om de wensen van de gebruiker te combineren met de innovatieve en klassieke functies in een kraan die dan in staat is een stempel te drukken op zo veel verschillende ruimtes door zijn schoonheid en functionaliteit.”

 

Arkitema

 

Designchef Anne Qvist van de bekende architectenfirma Arkitema is de vrouw achter de Profile-mengkranen van Damixa. Hier draait het om een mooi minimalisme voor zowel keuken, bad als douche. Met als uitgangspunt de filosofie van Arkitema om verband te creëren tussen het product en de omgeving waar het product thuishoort, heeft Anne Qvist moderne klassiekers ontworpen die zowel oude als nieuwe gebouwen kleden.

Anne Qvist zegt over haar design van Profile: “Ik houd van goede kwaliteit, maar ook van eenvoud en puurheid. Dat was het uitgangspunt voor de Profile-serie, die past in de tijd waarin we leven. We hebben het druk door de week. We willen ons graag omringen met goede ontwerpen, en de dingen moeten gewoon elke dag functioneren. Bij Profile voel je dat er over nagedacht is en dat levert elke dag plezier op.”

 

Gneissgroup

 

De Gneissgroup is een ontwerpersfirma uit Kopenhagen met wilde ideeën en de hang naar vernieuwing. Het resultaat van de eerste samenwerking tussen hen en Damixa werd de zowel eenvoudige als geniale serie G-Type, die een internationale designprijs kreeg toegekend. Ontwerper Mikal Harrsen en architect Torben Jørgensen van de Gneissgroup namen zelf contact op met Damixa met een basisidee voor de serie G-Type – en het concept wekte zoveel enthousiasme op bij de ontwikkelingsafdeling dat ze zich er daar meteen bovenop wierpen.

 

Damixa

 

Damixa heeft zelf ook goede krachten in huis waar het het ontwerpen betreft. Jakob Jensen van Damixa vroeg zich af waarom water alleen maar naar beneden kon lopen uit een kraan, terwijl het praktisch is als het ook omhoog zou kunnen lopen, bijvoorbeeld wanneer men uit de kraan wil drinken. Dat idee heeft hij samen met Daxima gerealiseerd met de kranenserie Arc. Hier kan de uitloop gedraaid worden, zodat het water omhoog loopt de lucht in. De arm van de kraan kan ook van kant naar kant en op en neer gedraaid worden, waardoor het bijvoorbeeld gemakkelijk is alle kanten van de gootsteen te bereiken bij het schoonmaken, of om een grote pan met water te vullen.  

De vele functies en vlotte designs van de kranenserie zijn bekroond met twee internationale prijzen.

“Ik wilde de vele mogelijkheden in de kraan samenvoegen in een eenvoudige, pure uitvoering, waar het Deense design zo om bekend staat. Daarom gebruikten we bij Damixa voor de eerste keer een joystick als handgreep, en met een kunststof bekleed die prettig is om aan te raken en duidelijk laat zien waar men het product vast moet pakken om het te bedienen,” verklaart Claus Rosager Nielsen, Vice President Reasearch & Development.