De zorg voor het milieu

Damixa verweeft het milieu in alle activiteiten. Het is modern om een groen bedrijf te zijn, maar bij Damixa gaat het om goede tradities en de naleving van de eigen milieupolitiek. Dat betekent onder andere dat Damixa vooroploopt met producten die op water besparen.

Water is een schaarse ressource. De bevolking van de aarde is in de vorige eeuw verdriedubbeld, terwijl het waterverbruik zeven keer groter werd. Er moet zuinig omgegaan worden met de dure en schaarse druppels. Daarom heeft Damixa veel modellen op de markt gezet, die zo ingesteld kunnen worden dat ze minder water verbruiken.

“De kunst is vlotte producten te ontwikkelen en ontwerpen, die de consument een prettige ervaring van het water onder de douche of bij de wastafel geven, terwijl tegelijk het waterverbruik met zo’n 25 of 30 procent afneemt,” zegt Vice President Research & Development, Claus Rosager Nielsen.

Damixa heeft door de jaren heen laten zien dat dit prima mogelijk is. Alle modellen kunnen natuurlijk ook 100 procent water geven, indien dat nodig is. De milieuvriendelijke onderdelen in de kranen van Damixa zorgen voor een besparing van duizenden liters water per jaar in een gewone huishouding. Een gezin zal dit al op de watermeter terugzien. Dus voor de samenleving en het milieu is het van groot belang wanneer veel burgers in een land zuinig met het water willen omgaan.

Milieupolitiek

Damixa’s houding ten opzichte van het milieu is tot een milieupolitiek geworden, die een richtsnoer is voor alle activiteiten. “We ontwikkelen niet alleen nieuwe kranen die water besparen, maar we richten ons ook op het hergebruik van materialen, waarbij we energie kunnen besparen tijdens de productie. We geven de voorkeur aan leveranciers die werken met een gedocumenteerd milieubeleid en we doen ons best onze werknemers zo milieubewust mogelijk te maken,” zegt Ole Sander, algemeen directeur. “Op productiegebied houden we rekening met het milieu in onze keuzes en hergebruiken we materialen. Dit betreft ook onze beoordeling van bestaande producten en de ontwikkeling van nieuwe, waarbij we in een levenscyclus denken. We zijn medeverantwoordelijk voor het milieu.” verklaart Ole Sander.

Het milieu speelt dus een centrale rol bij Damixa. “De zaken moeten zich verenigen in een hoger geheel. We moeten tegelijk onze zorg voor het milieu tonen en ons richten op het goede ontwerp, de functionaliteit en de hoge kwaliteit. We geven graag consumenten over de hele wereld een jarenlange, goede ervaring – zelfs op die dag dat men een Damixa-product wil vervangen en dat met een goed geweten kan doen,” zegt Ole Sander.